Çok fazlı uyku (Da vinci uykusu)

Bir süre önce internette dolaşırken, hecatomber.org‘ta karşılaştığım bir uyku sisteminden bahsedeceğim.

Bu uyku sisteminde, gün içerisinde ufak dilimlerle uyuyarak, uyanık kalma saatini 22 saate kadar çıkarmanız mümkün oluyor.

Öncelikle Tek fazlı uykuyu (Monophasic Sleep) ele alalım,

Tek fazlı uyku - Monophasic sleep

Tek fazlı uyku - Monophasic sleep

Bu uyku çeşidi zaten bir çoğumuzun uygulamış olduğu günün bir kısmının (genellikle 8 saat, benim 12 saate çıktığı da oluyor 😀 ) uykuda geçirildiği ve diğer kalan kısmının da uyanık geçirildiği uyku çeşididir.

Bir çoğumuz küçükken ailelerimizin zoruyla öğlenleri uykuya yatırılırdık, buda iki fazlı uyku (Biphasic sleep) oluyor.

İki fazlı uyku - Biphasic sleep

İki fazlı uyku - Biphasic sleep

Bu uykuda, genellikle gece uykudan biraz kısarak, öğlenleyin uykuyu takviye etmek amaçlıdır.

Sonraki aşama, Çok fazlı uyku (Polyphasic Sleep – Da vinci ukusu)…
Bu uyku çeşidi ise gün içerisinde 3 ve daha fazla uyku uyuyarak kalan saatleri uyanık geçirdiğimiz uyku çeşididir.
Bunun dayandığı nokta ise çoook daha eskilere gitmektedir.

“Mağra zamanlarında insanlar, hiçte güvenli ortamlarda yaşamıyorlardı. Ve günlerinin büyük kısmını uyanık geçirmek durumlarındaydılar. Bu güzden kısa uykularla vücutlarını dinlendirirler ve günün büyük kısmını uyanık geçirlerdi…”

Bu uyku modelini ozel insanlarin kullandigini ve bu uyku sistemiyle zamanlarini daha verimli kullandiklarini okumuştum. Bu yöntemi kullanan ünlülerin başında Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson, Thomas Edison, Nikola Tesla, Napoleon ve Winston Churchill geliyor.

Ayrıca az uyumakta peygamerimizin sünnetlerindendir.. Cok fazli uyku sistemini kullananlardan bir taneside Peygamber Efendimiz(s.a.v) dir. Kendisi uykusu geldiginde kisa dalislarla uyku ihtiyacini giderirmis.

Bu uyku modeli kendi içinde alt modellere ayrılmakta bunlardan bazıları ;

Everyman

Everyman Sleep

Dymaxion

Dymaxion Sleep

Uberman

Uberman Sleep

Bunların içinde benim ele alacağım,  Uberman Sleep. Bu modelde 4 saatte bir 20-30 dakikalık uykular uyuyarak günlük uyku süresini 2-3 saate indirebiliyoruz.
Bu konuyla ilgili araştırmalar çok yeni,  claudio stampi vardiyalı işçiler üzerinde araştırma yapmışlar ve tek fazlı uyku uyuyanlara göre dahafazla konsantrasyon kazandıkları saptanmış, performanlarında artış gözlenmiş..

Tek fazlı uykuda çeşitli evreler bulunmakta, hala tartışılmasına rağmen en önemli evrenin REM olduğu bilinmektedir. Çok fazlı uykuda ise, alışma dönemini atlattıktan sonra, Uyku evreleri içinde hızlı geçişler yapılıyormuş. ve yatağa yatar yatmaz, derin uykuya geçilerek, REM evresinden daha fazla yararlanılıyormuş.

Buradaki en büyük problem, uyku zamanlarına muhakkak uymanız gerektiği, çok fazla sosyal bir kişiyseniz bunda zorluk yaşayabilirsiniz.
Bu uyku modeline geçenler genellikle 2 haftada pes ediyorlarmış, uyku modeline alışmak 2-3 haftalık bir alışma evresi gerekiyor.

Bakalım, Uberman uykusu bana çok yakın geldi, okullarında yaz tatiline girmesiyle, bende uberman uyku modeline geçeceğim. Ve bu konuyla ilgili paylaşımlarım bloğumda devam edecek…

Konuyla ilgili daha fazla bilgiye; buradan, buradan, burdan ve burdan ulaşabilirsiniz.
Yabancı kaynaklar burada, burada ve burada

10 Adet Yorum Yapıladı ( Sende Yorum Yaz! )

  • Bu yazıda konusu geçti : Çok fazlı uykuya başlıyorum… | Bilal YILMAZ - Kişisel Web Sayfası

  • başarılı oldu mu?

  • Bi süre geçiş programını uyguladım. Fakat uyku süresi azalmaya başlayınca zorlandım. kısa uykulardan uyanmak çok zor geldi. Göründüğü kadar kolay olmuyor. Fazla irade lazım. En sonunda şeytana uyup dedim, “Boş ver uyanma bu seferde.” Sonra kaldı öyle 😀

  • çok ilginç 🙂
    10 dakika uyuyunca saatlerdir uyumuş gibi hisseden biri olarak mantıklı gelmedi degil 🙂

  • bnde ygsye hazırlanıyorum mantıklı bncede

  • Ben Erdal Demirkıran’ın kitabındaki sekiz haftalık tek fazlı uyku programını uyguladım. Günlük beş saate düştü uyku sürem, hayatım değişti. Şimdi ise çok fazlı uyku düzenine geçip üç saate düşürmeyi plânlıyorum.

    Bu uyku düzeninde birçok insanın yaparken zorlandığı ve bıraktığı söyleniyor. Fakat yapan kişiler bunu bir yaşam tarzı hâline getirip ömürlerini oldukça uzatıyorlar

    • Sekiz saat uyuduğumda dünya yaşlanıyor. Bir keresinde kalktığımda öbür güne geçtiğimi falan sanmıştım

    • Çok fazlı uyku alışılmış düzenin çok fazla dışında olduğu için, uygulaması gerçekten çok zor. Ve insanı birazda sosyal hayatında dışına atan bir durum. Yada kendi işinizi yapmıyorsanız, iş hayatınızda uygulayamama olasılığınızın çok olduğu bir düzen.

      Ama eminim uygulanabildiğinde insana çok büyük zaman kazandıran ve çok faydalı bir yöntem.

      Umarım denemenizde başarılı olursunuz. Sonrasında deneyimlerinizi de paylaşırsanız sevinirim.

      Verimli uykular 🙂

  • Yüce Allah az uyuyun ve bol bol okuyun diye tavsiyede bulunurken bizim bilim adamları bol bol uyuyun, uyudukca güzelleşin, uzun yaşayın diyor… Oysa hayatımızın yarısı ve bazılarımızın neredeyse yarısından çoğu uykuda geçiyor. Yazık günah. Öldükten sonra zaten kıyamete kadar uzunca uyuyacağız. Biz bu dünyaya uyumak için gelmedik. Tamam uyuyalım ama insana günlük uyku en fazla 4 en az 1 saat yeter, ortalaması ise 2 saat. Bu ara da uykusuzluk beyin hücrelerini öldürüyor ve beyinde gerilemeye neden oluyor deniliyor. Bu açıklama haddinden fazla yalan ve aldatmaca. Uykuyu az çok aratırmış biri mutlaka çok fazlı uyukuyu bilir diğer adı ile de Da Vinci Uykusu deniliyor buna. Adı üzre ünlü bilim insanı, sanatçı ve deha Da Vinci çok fazlı bir uyku uyurmuş. Dört saat aralıklarla 20 dakika uyurmuş. Hiç bir gün bir saat bile uyumazmış. Buna benzer bir çok verebileceğimiz örnekler var. Bir çok ünlü bilim insanları çok fazlı uyku uyumuş ve uyumaktalar ve asla beyinlerinde bir gerileme söz konu değil aksine kendileri birer dehalar. Yani bazı uyanıklar bizleri uykuya teşvik ediyor ama biz asla uyumayalım ve her daim uyanık olalım arkadaşlar. Ha bu arada ben 32 yaşındayım ve hayatımın yarısından çoğu uyku ile geçti ve uyuma rekorum deliksiz 32 saat ama ben şuan uyumamak için direniyorum ve bu hastalıktan kurtulacağıma yürekten inanıyorum. Bu yüzden bu sayfadayım zaten. Uyku üzerine araştırmalar yapıyor ve hayatım ile tatbik etmeye çalışıyorum. En sonunda bu çok fazlı uykuya geçeceğim. İnanın ne kadar az uyursam o kadar çok az uyku istiyor vücudum. Mesela 2 gün hiç uyumadığım zamanlar oluyor ve ertesi gün 3, 4 saat sonra hemen uyanıyorum. Uyandıktan sonra uyumaya devam ediyor isem o savaşı kaybediyorum ve uyudukca uyumaya başlıyorum. Uyumadığım zaman ise ertesi gün yine 2 gün uykusuz kalabiliyorum ama bir türlü çok fazlı uykuya geçemiyorum. Bu benim için oldukça zor. Amacım çok fazlı uykuya geçmek. Allah’ın yardımı ile İnşaAllah bunu başarabileceğime inanıyorum. Son söz olarak bu dünya düzenini yönetenlerin ve insanların uyuması işlerine gelen belli bir zümrenin yanıltıcı açıklamalarına inanmayın ve her daim uyanık olun. Bol bol köy tere yağı, doğal süt ve süt ürünleri ve kuru yemiş tüketin mesela. Ve olmazsa olmazlardan balık ve et. Her gün olmasa dahi hafta da en az bir gün balık ve kırmızı et, beyaz et tüketmeliyiz. Doğal köy yumurtasını ise hemen hemen her gün tüketmeliyiz. Bütün bu gıdalar bizi yöneten ve hayatımızı olumlu veya olumsuz yönde etkileyen beynimiz için. Unutmayalım ki beynimizin % 50 – 60’nın “DHA” içeren yağdan oluşuyor. Ve biz Yüce Rabbimizin bizlere armağan ettiği bu mucizevi gıdalardan tüketmez ve aksine beynimize yarar yerine zarar verici yapay gıdalar tüketir isek işte o zaman elbetteki hayatımız her daim uyumak ile geçecektir. Gözlerimiz açık olsa dahi beynimiz uyumaya devam edecektir. Sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür eder Yüce Rabbimden bütün iyi insanlara ebedi mutluluklar dilerim. Sadece iyi insanlara 😉 Esen kalın…
    Mustafa Sawashian Savaş

  • Ben spor yapıyorum haftada 3 antreman oluyor iki saatten genelde ağır geçiyor bende denemek istiyorum çok vücudum uykusuzluğa genelde alışık ama bu biraz daha farklı bir sistem olduğundan dolayı endişelerim var alışma sürecinde zorlanacağımı tahmin ediyorum ama alışma sürecinden sonrada mı hala eziyet gibi gelir antremanlar bir bilginiz var mı? Sporla ilgilenenler için sakıncalı mı bu uyku düzeni bu arada boks yapıyorum


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Komik Tv Facebook Sayfası Yok Artık Facebook Sayfası
Loading...